Bemutatkozunk Iskolatörténet Eredményeink Dokumentumok Kapcsolat

Könyvtár"Szeressétek a könyvet, a tudás forrását!"

(Gorkij)


A könyvtár elhelyezése és állománya


Könyvtárunk az iskola 1994-ben átadott új épületszárnyának legfelső szintjén, a tetőtérben működik. A terem kellemes, világos, tágas és a könyvtári funkcióknak remekül megfelel.

A könyvtáraknál megszokott rendben, a bejáratnál fogasok, kölcsönzőpult, mellette a kézikönyvek, lexikonok, folyóiratok fogadják az olvasót. A falra merőlegesen állított kétoldalas polcokon található az ismeretterjesztő irodalom és a szépirodalom.
A gyerekek igényéhez igazodva külön polcot kaptak a kötelező olvasmányok, a sorozatok, a mesék, az idegen nyelvű könyvek és tankönyvek. A tetőablakok alatt az olvasáshoz, könyvtári foglalkozásokhoz asztalok, székek kerültek elhelyezésre. Modern olvasó lámpákkal is gazdagodtunk, melyek kitűnő megvilágítást nyújtanak az olvasni, tanulni vágyóknak.

Állományadatok:

    Könyvtári egység: 30651
  • Könyv: 29842
  • Audiovizuális anyag: 283
  • Hangzóanyag: 179
  • Mozgókép, film, video anyag: 104
  • Számítógépes multimédia anyag: 243

A könyvtár szolgáltatásai:
  • Helyben használat
  • Csoportos könyvtárhasználat
  • InformációszolgáltatásA könyvtár nyitvatartása:

[table:1] 

Hírek

 


Új könyvek a könyvtárban!

  

Az idei tanévben folytatódik a Halis István Városi Könyvtár olvasást népszerűsítő programja. Már megérkezett a kb. 80 kötetből álló mozgó könyvállomány, mely havonta fog cserélődni. A könyvek egy része az AZOLO könyvtári játékhoz is kapcsolódik. Aki szeretné ellenőrizni tudását, megteheti ezt az AZOLO.hu internetes oldalon.


A kölcsönzés ideje 2 hét.


A kölcsönzés feltétele: városi könyvtári tagság. Beiratkozási lapok könyvtárunkban kaphatók.

 

Éljetek a lehetőséggel, kölcsönözzetek helyben érdekes olvasmányokat!

 

* * * * * 


Életrajz 


* * * * *

2012. február 16-án csütörtökön 16 órakor iskolánk könyvtárának ünnepélyes névátadása megtörtént.
Iskolánk Könyvtára első igazgatónk nevét viseli.


Vargha Béla Iskolai Könyvtár
lett az új neve.


* * * * *

Vargha Béla 1911. május 1-én Budapesten született.

41 évet töltött Vargha Béla igazgató úr a pedagógus pályán.

1930-ban végezte el Győrben a tanítóképzőt, majd 1953-56 között tanítás mellett szakosodott a kántortanítói diplomát kiegészítve magyar szakos általános iskolai tanárrá.Életpályája egyenletesen ívelt felfelé.

1930-tól 1941-ig Zákányban osztálytanítóként cselédgyerekeket tanított ABC-re, emberségre.
1941-től 1944-ig Légrádon kántortanító, majd iskolaigazgató lett.Egy éves háborús szolgálat és hadifogság után került Nagykanizsára.

Itt 1945 szeptemberétől a szombathelyi tankerületi főigazgató a kiskanizsai Templom Téri Általános Iskola igazgatói teendőivel bízta meg. A háborúban sérült, romos iskolaépületet lelkes diákok, szülők, tanárok összefogásával újjáépítették, újjá szervezték.
Nehéz, mégis boldog évei voltak ezek igazgató úrnak.

Aztán 1952. június 13-án új feladatot kapott. Nagykanizsán, a Szabadság tér 9. számú épületben egy 8 osztályos általános iskolát kellett teremteni.
A semmiből kellett egy új iskolát létrehozni. Fájó szívvel hagyta ott Kiskanizsát, de az új feladat kötelezte.
A Szabadság teret körülvevő utcák kisdiákjai számára könnyen elérhető oktató-nevelő intézményt kellett megvalósítani.

Küzdelmes három hónap alatt ismét a szülők, pedagógusok, gyerekek összefogásával ÚJ ISKOLA SZÜLETETT a város szívében.A SZABADSÁG TÉRI ÁLTALÁNOS ISKOLA!

Munkás évek következtek, melyek eredményeként az intézmény az igazgató vezetésével kivívta magának a város elismerését.
Közben 1956-tól az épület emeletén egy leánynevelő otthon létesült a háború okozta hányatott sorsú gyerekek részére. Ők is az iskola tanulói lettek, s ez komoly odafigyelést igényelt igazgatónak, tanárnak egyaránt. De jó munkát végeztek, hisz ezek a gyerekek megtalálták helyüket később az életben.

Vargha Béla igazgató és magas színvonalon képzett tantestülete sok-sok diák számára adta meg azt a tudást, amellyel felépíthették életüket.

Remek szakmunkások, orvosok, ügyvédek, tanárok, színházi rendezők, becsületes munkásemberek vallhatják magukat büszkén régi Szabadság téris diáknak. Ma is hálásak az itt kapott tudásért, erkölcsi tartásért.

A hála, az utódok tisztelete jeleként a mai naptól ez a tábla is emlékeztet mindenkit egy hétköznapi emberre, egy igazgatóra, aki valahogy mégis NAGYSZERŰ volt.

Nagyszerű, mert a TUDÁST, az EMBERSÉGET, a TISZTELETET, a HŰSÉGET és a KITARTÁST adta az őt körülvevő gyermekeknek.
E tábla emlékeztesse az utódokat, legyen személye példa!

Legyünk büszkék, hogy részesei lehettünk e mai nap felemelő nagyságának! Kötelezzen minden itt tanuló diákot a jövőben a múlt ismerete, az elődök példaadása! Kívánom minden mostani és későbbi diáknak, hogy a jó példát mindig szem előtt tartva éljenek!

Őrizzük könyvtárunkban örökre emlékét!

 

 

 

 

 

 

© 2015 Minden jog fenntartva! Bolyai János Általános Iskola, Nagykanizsa